Javascript must be enabled for the correct page display

Interspecifieke somatische hybridisatie van monohaploïde Solanum tuberosum en nitraat-reductase deficiënte Nocotiana plumbaginifolia, en de invloed van PFP, CIPC en BrdC op asymmetrisch chromosommverlies

Faber, R. (1986) Interspecifieke somatische hybridisatie van monohaploïde Solanum tuberosum en nitraat-reductase deficiënte Nocotiana plumbaginifolia, en de invloed van PFP, CIPC en BrdC op asymmetrisch chromosommverlies. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1986_RFaber.CV.pdf - Published Version

Download (843kB) | Preview

Abstract

In de inleiding worden een aantal methoden besproken om in fusie-experimenten tot chromosoomverlies van de aardappel te kunnen komen. In de experimenten wordt de invloed van een aantal chemicaliën nader onderzocht. Ten eerste zijn de chemicaliën PFP en CIPC getest op scheuten van diploïde H7322/2x (2n=2x=24). Vijf dagen incubatie op PFP, in concentraties van 0.55 tot 550 µM, gaf in chromosoompreparaten van H7322/2x geen aanwijsbaar effect te zien. Eenzelfde incubatie op CIPC induceerde vanaf 35 µM verdubbelingen en aneuploïdie. In de discussie wordt gesuggereerd om, indien dergelijke experimenten worden herhaald, bij de analyse (flow-) cytofotometrie te gebruiken. Ten tweede werden in electrofusie-experimenten de bladeren van monoploïde H7322 (2n=x=12) voorbehandeld met BrdC. Na fusie met nitraatreductase (NR) deficiënte Nicotiana plumbaginifolia mutant cnx20 werden de protoplasten bestraald met zichtbaar licht. Geselecteerd werd op groei op nitraat, chloraatresistentie en NR-vivo activiteit. Onder de 14 calli die aan chromosoomanalyse werden onderworpen, waren 11 hybride calli waarvan het aantal H7322-chromosomen bij benadering varieerde van ±7 tot ±30. Mede vanwege de gebruikte methode kon chromosoomverlies van H7322, en de invloed van BrdC daarop, niet met zekerheid worden vastgesteld. Er worden een aantal suggesties gedaan om de methode te verbeteren. In vergelijking met eerdere soortgelijke experimenten was het aantal cnx20-chromosomen in de hybriden laag: ±40. Een aantal mogelijke oorzaken hiervoor worden bediscussieerd.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:50
Last Modified: 15 Feb 2018 07:50
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10568

Actions (login required)

View Item View Item