Javascript must be enabled for the correct page display

Essay: Het effect van suiker- en vet (over)consumptie op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Middelberg, M. (2014) Essay: Het effect van suiker- en vet (over)consumptie op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Bachelor's Thesis, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_BC_2014_MMiddelberg.pdf - Published Version

Download (749kB) | Preview
[img] Text
akkoord_MiddelbergM..pdf - Other
Restricted to Repository staff only

Download (90kB)

Abstract

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie wereldwijd. De ziekte vormt een gevaar voor de volksgezondheid, en zorgt voor een hoge economische druk. Aangezien de oorsprong van het ziekteproces mogelijk een decennium eerder aanvangt dan de klinische tekenen zich uiten, is het moeilijk om te bepalen welke processen ten grondslag liggen aan AD. Daarnaast is de oorzaak van de ziekte zeer heterogeen, wat wil zeggen dat er vele processen een rol spelen in de aanloop naar AD. Dit zijn belangrijke oorzaken waarom er tot op de dag van vandaag nog geen medicijn is tegen de ziekte. Mogelijk ligt de oplossing in de aanpassing van het moderne dieet met een hoog percentage bewerkte koolhydraten en verzadigde vetten, waarbij deze vervangen worden door onbewerkte koolhydraten en onverzadigde vetten. Wanneer dit dieet gedurende het leven geen, dan wel een sterk verminderde aanleiding geeft tot de processen die ten grondslag liggen aan de ziekte van Alzheimer, kan men op deze manier de ziekte voorkomen. Deze studie is gericht op de verschillende soorten suikers en vetten binnen het moderne dieet, en daarbij de vraag gesteld of het ontstaan van AD op latere leeftijd te moduleren is door de hoeveelheid vet- en suiker consumptie gedurende het leven aan te passen.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Biology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:57
Last Modified: 15 Feb 2018 07:57
URI: http://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/11798

Actions (login required)

View Item View Item