Javascript must be enabled for the correct page display

Hoe kan Prolander het natuurnetwerk in de Hunze realiseren door natuur te combineren met de functies energieproductie en landbouw?

Gool van, Robbert (2019) Hoe kan Prolander het natuurnetwerk in de Hunze realiseren door natuur te combineren met de functies energieproductie en landbouw? Internship Report, Ecology and Evolution.

[img]
Preview
Text
mEE_2019_GoolvanR.pdf

Download (6MB) | Preview
[img] Text
toestemming.pdf
Restricted to Registered users only

Download (144kB)

Abstract

Voor mijn Science Business en policy afstudeerstage heb ik gewerkt aan het vraagstuk: “Hoe kan Prolander het natuurnetwerk in de Hunze realiseren door natuur te combineren met de functies energieproductie en landbouw?”. Het natuurdoeltype die het meest vertegenwoordigd is in het Hunzedal is kruiden- en faunarijk grasland (N12.02). Bij mijn advies over meervoudig landgebruik maak ik gebruik van de eisen van N12.02 en andere natuurdoeltypes in het Hunzedal. Hierbij ligt mijn focus op de lokale rode lijst soorten. In dit rapport worden suggesties gegeven op welke manier ecologische principes toegepast kunnen worden bij functiecombinatie. Bij zonneakkers is het belangrijk om een maximale bedekkingsgraad van 50% zonnepanelen aan te houden. Momenteel is er nog weinig beleid voor zonneakkers. In sommige gemeentes zijn ze niet toegestaan terwijl andere ze op kleine schaal toestaan. Ecologische aspecten zouden een belangrijk onderdeel kunnen zijn bij toekomstige beleidsvorming. Naast de ecologische inrichting zal ik ook mistanden van bestaande ecologische zonneparken bespreken. Voorbeelden hiervan zijn te intensieve begrazing van schapen en het plaatsen van bijenkasten voor honingbijen. Dezelfde principes als in zonneakkers kunnen worden toegepast in natuurinclusieve landbouw. Waarbij de landbouw in en rondom het natuurnetwerk een positief effect heeft op de biodiversiteit. De natuurinclusieve producten hebben een hogere marktprijs. Dit is zowel gunstig voor de boer als voor de biodiversiteit. Naast zonneakkers zijn er ook mogelijkheden voor zonnedaken, kleine houten windmolens en grote windmolens. Hierbij ligt de focus op een ander verdienmodel. Waarbij boeren geld verdienen met duurzame energie, natuur en de oogst van gewassen in plaats van alleen landbouw. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis van ecologische zonneparken en natuurinclusieve landbouw is het belangrijk om in te zetten op monitoring. Hiermee kunnen de effecten worden gemeten op de biodiversiteit en bodem. Ook kan hiermee het beleid verbeterd worden. Mijn advies aan Prolander is om meervoudig landgebruik in te zetten om nieuwe natuur te realiseren. De eerste suggestie is om gebruik te maken van tijdelijke ecologische zonneparken. Ten tweede zouden duurzame energiebronnen gebruikt kunnen worden ter compensatie van inkomen. En als laatste optie zou natuurinclusieve landbouw onder bepaalde omstandigheden kunnen worden toegestaan binnen het natuurnetwerk.

Item Type: Thesis (Internship Report)
Supervisor:
Supervisor nameSupervisor E mail
Ree, C.M.C.M.Ree@rug.nl
Degree programme: Ecology and Evolution
Thesis type: Internship Report
Language: Dutch
Date Deposited: 01 Aug 2019
Last Modified: 02 Aug 2019 08:47
URI: http://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/20522

Actions (login required)

View Item View Item