Javascript must be enabled for the correct page display

De effecten van verstoring in slaap en voedingspatroon op de glucose- en insuline huishouding, als onderdeel van de metabole verstoring bij nachtwerkers.

Eikelboom, Dilys (2020) De effecten van verstoring in slaap en voedingspatroon op de glucose- en insuline huishouding, als onderdeel van de metabole verstoring bij nachtwerkers. Bachelor's Thesis, Life Science and Technology.

[img]
Preview
Text
bLST_2020_EikelboomDLM.pdf

Download (512kB) | Preview
[img] Text
toestemming.pdf
Restricted to Registered users only

Download (98kB)

Abstract

Nachtwerkers lopen een verhoogd risico op metabole verstoring, welke kan leiden tot cardiovasculaire ziekten, type 2 diabetes mellitus (T2DM) en het metabool syndroom. Hyperglycemie is kenmerkend voor deze stoornissen en wordt ook gezien bij nachtwerkers. Een mogelijke oorzaak hiervan is het eten gedurende de nacht; de glucosetolerantie en insulinesensitiviteit zijn dan verlaagd, dus leidt dit tot verhoogde bloedglucosespiegels. Een andere oorzaak is het tijdelijke dan wel chronische slaapverlies die nachtwerkers ervaren; bij het oplopen van een slaapschuld is er sprake van een verlaagde glucose klaring, en een minder sterke response op insuline. Ook dit leidt tot verhoogde bloedglucosespiegels. Verder zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de gevoeligheid voor nachtwerk, waaronder leeftijd en chronotype. Om de gezondheidsrisico’s bij nachtwerkers te minimaliseren moet er dus een leefstijl worden aangehouden die rekening houdt met de dagelijkse fluctuaties in glucosetolerantie, het minimaliseren van de slaapschuld en de gevoeligheid voor nachtwerk met betrekking tot leeftijd en chronotype. Hierbij kan het meten van advanced glycation end products (AGEs) wellicht als tool worden gebruikt om nachtwerkers met een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, T2DM en het metabool syndroom te kunnen identificeren.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Supervisor name: Dijk, G. van and Gordijn, M.C.M.
Degree programme: Life Science and Technology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 28 Feb 2020 11:43
Last Modified: 28 Feb 2020 11:45
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/21607

Actions (login required)

View Item View Item