Javascript must be enabled for the correct page display

Alzheimer en Antioxidanten

Ruiter, H.R. de (2009) Alzheimer en Antioxidanten. Bachelor's Thesis, Biology.

[img]
Preview
Text
LST_Bc_2009_H.R._de_Ruiter.pdf - Published Version

Download (807kB) | Preview

Abstract

Tegenwoordig worden mensen steeds ouder. Als gevolg hiervan nemen neurodegeneratieve ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, steeds meer toe. De ziekte van Alzheimer is een progressieve vorm van dementie, waarbij amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles de belangrijkste kenmerken zijn. De precieze oorzaak voor de ziekte van Alzheimer is nog niet bekend, maar vele factoren zijn betrokken bij het ontstaan van deze ziekte, waaronder oxidatieve stress. Oxidatieve stress is de disbalans tussen de vorming van vrije zuurstofradicalen en de antioxidatieve mechanismen. Herstel van deze balans zou de kans op Alzheimer kunnen verminderen. In deze scriptie kijk ik naar het effect van antioxidanten, verkregen via de voeding, op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Vitamine C en vitamine E zijn antioxidanten die veel in voeding zitten. Studies naar de effecten van deze vitamines levert wisselende resultaten. Vitamines verkregen via supplementen lijken geen effect te hebben. Studies naar vitamines verkregen via de voeding laten soms een positief effect zien en soms geen effect. De combinatie van vitamine E en C lijkt een positief effect te hebben, maar ook dit is nog niet onomstotelijk vastgesteld. Resveratrol, een flavanoïd uit rode wijn, en curcumine, een specerij, zijn veelbelovende stoffen. Resveratrol heeft een antioxidatieve en neuroprotectieve werking in vitro, hoewel veel onbekend is over het precieze werkingsmechanisme. Curcumine heeft antioxidatieve en anti-inflammatiore effecten in vitro. Daarnaast lijkt het de aggregatie van bèta amyloïd tegen te gaan. Er zijn weinig tot geen klinische onderzoeken naar resveratrol en cucrumine gedaan. Uit toekomstig onderzoek moet blijken of deze stoffen de kans op de ziekte van Alzheimer in mensen daadwerkelijk kan verkleinen.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Biology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:28
Last Modified: 15 Feb 2018 07:28
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/8512

Actions (login required)

View Item View Item