Javascript must be enabled for the correct page display

De effecten van continue en piekbelasting met H2S op de groei, de in vitro NADH oxydatie capaciteit en het zwavelmetabolisme van spinazie

Zanden, P. van der (1992) De effecten van continue en piekbelasting met H2S op de groei, de in vitro NADH oxydatie capaciteit en het zwavelmetabolisme van spinazie. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1992_PvanderZanden.CV.pdf - Published Version

Download (938kB) | Preview

Abstract

De luchtkwaliteitsnormeringen voor H2S met betrekking tot stank en de H2S-concentratie zelf worden uitgedrukt in percentielwaarden. Zodoende kunnen er op de dagen waarop de norm geen betrekking heeft onbeperkt hoge piekbelastingen optreden. Begassing van spinazie (Spinacia oleracea L. cv. Estivato) met 210 en 500 ppb H2S gedurende 14 dagen (dag/nacht 12/12 uur), leidde tot een significante daling van de opbrengst en de RGR. Na 48 uur begassing met dezelfde concentraties werd een daling van de in vitro NADH oxydatiecapaciteit waargenomen. Begassing met de bij de 210 ppb H2S horende piekconcentratie van 500 ppb, gedurende 5 pieken per dag van elk 2 uur, had op bovengenoemde factoren geen effect. Echter wanneer de daglengte 24 in plaats van 12 uur was, werd er als gevolg van de piekbelasting wel een remming van de NADH oxydatie capaciteit waargenomen. Deze was iets kleiner dan de remming welke veroorzaakt werden door de concentraties 210 en 500 ppb. Piekbelastingen van 500 ppb die elk 1 in plaats van 2 uur duurden, hadden net als de bijbehorende continue begassingsconcentratie van 100 ppb geen effect op de in vitro NADH oxydatie capaciteit (nog steeds bij continu licht). Het SH-gehalte in de spruit steeg wel als gevolg van de piekbelastingen van 1 of 2 uur, naar deze was steeds lager dan dat wat in de spruit aanwezig was na begassing met de bijbehorende continue concentraties van 100 resp. 210 ppb H2S. Ook nu waren de effecten maximaal nadat 48 uur begassing had plaatsgehad en beïnvloedde het instellen van een dag/nacht ritme (12/12 uur) deze effecten niet. Kennelijk was het niet zo, dat wanneer dosis * tijd gelijk was (piekbelasting tegenover bijbehorende continue begassing), ook vergelijkbare effecten voor wat betreft de groei, de in vitro NADH oxydatie capaciteit en het SH-gehalte optraden. In de uren tussen de pieken had de plant kennelijk tijd genoeg om zich te herstellen en zodoende een volgende piek te verwerken, zonder dat dit grote schade tot gevolg had. Wat H2S betreft leek het optreden van piekbelastingen in de atmosfeer dan ook zeker geen grotere gevolgen te hebben dan welke werden veroorzaakt door de veel langer durende continue belastingen. De factor tijd leek belangrijker te zijn dan de factor concentratie voor de teweeggebrachte effecten in spinazie.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:47
Last Modified: 15 Feb 2018 07:47
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10010

Actions (login required)

View Item View Item