Javascript must be enabled for the correct page display

Het effekt van strooizout op de bodem en bermvegetatie mede in relatie tot het voorkomen van “kust”-halofyten langs binnenlands wegennet

Pranger, D. (1988) Het effekt van strooizout op de bodem en bermvegetatie mede in relatie tot het voorkomen van “kust”-halofyten langs binnenlands wegennet. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1988_DPranger.CV.pdf - Published Version

Download (421kB) | Preview

Abstract

In deze literatuurstudie is gekeken naar wat de indirecte en directe gevolgen zijn van het gebruik van strooizout op de aanwezige bermvegetatie. Begin jaren zestig werd het strooizout in Nederland geïntroduceerd ter bestrijding van gladheid voor de winterse verkeersveiligheid. In de beginperiode werd voornamelijk gebruik gemaakt van gedenatureerd keukenzout (NaCl). Tegenwoordig schakelt men steeds meer over op het gebruik van mengsels van keukenzout met calcium- of magnesiumchloride. De laatste twee stoffen vergroten de werking van het strooizout en hebben een positief effect op dé fysische en chemische eigenschappen van de bodem. Van het strooizout (NaC1) blijkt met name het natrium-ion een grote invloed uit te oefenen op de fysische en chemische eigenschappen van de bodem. Het chloor-ion heeft weinig invloed op de bodem zelf maar blijkt wel van belang te zijn voor het vormen van "chloor-metaal complexen". Hierdoor geraken de anders sterk geadsorbeerde zware metalen in de bodem in oplossing. Door een toename van Na4- en Cl-ionen (overmaat) in de bodemoplossing verandert de minerale huishouding voor de planten. Het verhoogde zoutgehalte in de bodem veroorzaakt via een aantal fysiologische processen een sterfte onder de zoutgevoelige soorten (glycofyten). Met name het chloor-ion speelt hierbij een belangrijke rol. De door afsterving ontstane open plekken kunnen dan worden opgevuld door meer zouttolerante en resistente soorten of oecotypen. Het verhoogde zoutgehalte in de bermbodem langs binnenlandse wegen blijkt tot een nieuw fenomeen te hebben geleid en wel die van de invasie van "kust"-halofyten (planten uit zoute milieus). Vanaf 1972 zijn in verschillende landen vondsten van kustplanten langs met zout bestrooide wegen gedaan. De bermhalofyten blijken met name in een strook van enkele decimeters breed direct naast de wegverharding te groeien. Die hier door de mens via het moderne transportwezen onopzettelijk naar toe zijn gebracht. Van de bermhalofyten blijken met name Puccinellia distans (L), Parl. en Cochlearia danica L. succesvolle soorten te zijn.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10158

Actions (login required)

View Item View Item