Javascript must be enabled for the correct page display

Micro-patronen in de door schapen beweide graslandvegetatie van het Westerholt. Deel2: mogelijke verklaringen voor het in stand houden van het micropatroon op basis van verschillen in productiviteit, structuur en kwaliteit van de vegetatie

Berkel, B. van and Schoemaker, R. (1983) Micro-patronen in de door schapen beweide graslandvegetatie van het Westerholt. Deel2: mogelijke verklaringen voor het in stand houden van het micropatroon op basis van verschillen in productiviteit, structuur en kwaliteit van de vegetatie. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1985_BvanBerkel.CV.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Het Westerholt is een gebied in Drenthe dat uit heide en grasland bestaat. Een deel van het terrein wordt vanaf 1972 begraasd door schapen. Onderzoek heeft aangetoond dat niet alle delen van het terrein even sterk begraasd worden. Er is een seizoensgebonden voorkeur gevonden; ’s zomers met begrazing in de graslandvegetatie en ‘s winters meer in de heide, maar ook binnen de graslandvegetatie is verschil in begrazingsintensiteit gevonden. Dit leidde tot een vlekkenpatroon in de vroeger homogene graslandvegetatie, een micropatroon, met delen die relatief zwaar begraasd worden met een korte vegetatie en delen die minder begraasd worden met een relatief hoge vegetatie. Dit patroon blijkt over de laatste 3 jaar vast te liggen. Het onderzoek naar dit patroon heeft zich bezig gehouden met het verklaren van het verschil in begrazingsintensiteit. De voorkeur van de schapen voor de lage delen van het micropatroon kan verklaard worden door een betere structuur en kwaliteit van de vegetatie in die lage delen. Naast het feit dat in de lage delen per hap meer vegetatie opgenomen kan worden bevat deze vegetatie minder dood materiaal dan de vegetatie in de hoge delen. Het levende deel van de korte vegetatie bevat meer blad en minder stengel dan die van de hoge vegetatie, is eiwitrijker en bevat relatief minder celwanden. Terwijl ook de celwanden uit de korte vegetatie beter te verteren zijn dan die uit de hoge vegetatie. Het micropatroon blijkt over de jaren vast te liggen maar binnen het seizoen treden er wel verschuivingen van de vlekken op. In het begin van het groeiseizoen worden de vlekken met de hoge vegetatie groter en die met lage vegetatie daardoor kleiner, terwijl aan het einde van het groeiseizoen het omgekeerde het geval is. Dit kan verkIaard worden door een verschuivende productieconsumptie ratio over het seizoen. In het begin van het groeiseizoen is de productie groter dan de consumptie, waardoor de hoge vegetatievlekken zich uit kunnen breiden, terwijl aan het einde van het groeiseizoen de productie lager is dan de consumptie, zodat ook een deel van de minder geprefereerde hoge vegetatie meer begraasd wordt, waardoor die hoge vlekken kleiner worden. Dus het micropatroon is mogelijk een pulserend patroon onder invloed van een verschuivende productie-consumptie ratio.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:51
Last Modified: 15 Feb 2018 07:51
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10586

Actions (login required)

View Item View Item