Javascript must be enabled for the correct page display

Oesterzwammen op Koffiedik, Volgens de principes van de Blue Economy

Luppes, K. (2015) Oesterzwammen op Koffiedik, Volgens de principes van de Blue Economy. Bachelor's Thesis, Industrial Engineering and Management.

[img] Text
Bachelor_Industrial_engineerin_1.pdf - Published Version
Restricted to RUG campus only

Download (1MB)
[img] Text
toestemming.pdf - Other
Restricted to Backend only

Download (996kB)

Abstract

Oesterzwammenkwekerij de Zwammerij is afgelopen jaar opgestart in Groningen. Vanuit de principes van de Blue Economy kweekt eigenaar Harrie de Vries op het koffiedikafval van het DUO oesterzwammen. Het DUO produceert 400kg koffiedikafval per dag. Wat begonnen is als een duurzaamheidsproject is nu aan het doorgroeien tot een volwaardige kwekerij. Vanuit de ideeën van de Blue Economy streeft de Zwammerij er naar om de grote stroom koffiedik, die nu als afval wordt afgevoerd, te gebruiken als grondstof voor een nieuw proces; het kweken van oesterzwammen. Deze oesterzwammen worden door de Zwammerij verwerkt tot Groningse oesterzwambitterballen die verkocht worden vanuit de Zwammobiel op festivals en evenementen. Nu de eerste oesterzwammen zijn geoogst en de oesterzwambitterballen zijn verkocht, wil de Zwammerij opschalen naar een grotere en professionelere productie. Op dit moment verwerkt de Zwammerij 80 kg koffiedik per batch, elke 3 tot 4 weken. Elke geproduceerde oesterzwam wordt verwerkt tot bitterbal en verkocht in porties op een festival of evenement. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor de Zwammerij om op te schalen naar een grotere en professionelere productie zonder de visie van de Blue Economy uit het oog te verliezen. Als eerste wordt er binnen het kader van de triple bottomline, ecologische-, economische- en sociale duurzaamheid onderzocht of de Zwammerij op dit moment produceert vanuit de principes van de Blue Economy en waar er nog ruimte is voor verbetering. Daarna wordt de focus verlegt naar het kweekproces om te onderzoeken wat de juiste groeiomstandigheden zijn en eventuele verbetermogelijkheden in het proces aanwijzen die de opbrengst verhogen en standaardiseren. Tot slot worden de gevonden verbeteringen toegepast in een business model die de toepasbaarheid en de halbaarheid van een opschaling moet kunnen uitlichten. Uit het eerste deel van het onderzoek blijkt dat de Zwammerij, op enkele kleine punten na vanuit het ecologische kader opereert volgens de principes van de Blue Economy, een afvalproduct wordt gebruikt voor een nieuw proces om een nieuw product mee te maken. Ook op het vlak van sociale duurzaamheid scoort de Zwammerij ruim voldoende, initiatieven met langdurige werklozen en samenwerkingen met andere kwekerijen en kweeklocaties zijn hier goede voorbeelden van. Alleen op het gebied van financiële duurzaamheid staat de Zwammerij er minder goed voor met een terugverdienpercentage van slechts 18%. Wanneer wordt ingezoomd op het kweekproces zien we dat voor de stabiliteit en de opbrengst van de oesterzwam de kweekcondities van belang zijn. Uit literatuuronderzoek volgt dat de temperatuur in de eerste fase rond de 26C° en in de tweede fase rond de 18C° moet liggen en de luchtvochtigheid rond de 90%. Ventilatie is belangrijk om het koolstofdioxidegehalte te reguleren. Naast de groeicondities is ook de samenstelling van het substraat belangrijk. Uit onderzoek volgt dat de belangrijkste voedingsbron van de oesterzwam koolhydraten zijn. Toevoeging van koffieschillen (wat bestaat uit koolhydraten) is een goede stap om de opbrengst te verhogen dan wel te versnellen. Voor de precieze verhouding en bijbehorende kweekresultaten zal verder onderzoek uitgevoerd moeten worden. Tot slot liet een scenario van een mogelijke opschaling zien dat opschalen volgens de Blue Economy principes een aantal uitdagingen met zich meebrengt. Focus lag bij de opschaling op financiële duurzaamheid. Er werd gebruik gemaakt van een model waar naast de verkoop van oesterzwambitterballen op festivals en evenementen ook inkomsten worden gehaald uit het verkoop van het overgebleven substraat als veevoer en de afname van koffiedik. Dit scenario laat zien dat bij de Zwammerij de marge het hoogst ligt met de verkoop van de oesterzwambitterballen. Onderzoek naar de vraag hiervan binnen de omgeving Groningen moet uitwijzen of winstgevendheid haalbaar is. Uitdagingen zijn te vinden bij het verpakkingsmateriaal, het transport en het energieverbruik. Al met al kan geconcludeerd worden dat binnen dit onderzoek de verschillende aspecten van de Zwammerij onder de aandacht zijn gebracht. Vanuit het opschallingsscenario valt op te maken dat het vernieuwde business model van de Zwammerij vanaf een verkooppercentage van 70% winstgevend is. Extra onderzoek is nodig op verschillende gebieden om exacte kennis te vergaren.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Industrial Engineering and Management
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 08:04
Last Modified: 15 Feb 2018 08:04
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/12847

Actions (login required)

View Item View Item