Javascript must be enabled for the correct page display

Thesis: Levensverlengende mechanismen van een laag proteïne dieet

Visser, N.L. (2017) Thesis: Levensverlengende mechanismen van een laag proteïne dieet. Bachelor's Thesis, Biology.

[img]
Preview
Text
BIO_BC_2017_NadjaVisser.pdf - Published Version

Download (433kB) | Preview
[img] Text
Toestemming.pdf - Other
Restricted to Backend only

Download (106kB)

Abstract

Het aantal mensen dat langer dan een eeuw leeft wordt steeds groter. Het dieet blijkt van belang in het behalen van zo’n leeftijd. Na calorierestrictie is nu ook proteïne restrictie aangetoond als een levensverlengende interventie. Belangrijke signalering zijn de IGF1/mTORC1/AMPK-signaleringsroutes. Ook FGF21 blijkt van belang bij de proteïne inname. Deze signaalroutes hebben invloed op cellulaire processen die zijn betrokken bij veroudering. Autofagie en mitochondriale biogenese worden gezien als anti-verouderingsprocessen. Aan de andere kant induceren zuurstofradicalen cel-schade en daarmee veroudering. Op fysiologisch niveau bepaald de duur van een laag proteïne dieet of er sprake is van vetopslag. Andere fysiologische parameters zoals bloeddruk en insuline gevoeligheid zijn verbeterd na toediening van dit dieet, op welke termijn dan ook. Deze review bekijkt het samenspel van verouderingsmechanismen op zowel fysiologisch als op cellulair niveau. Zo kan de vraag hoe een laag proteïne dieet de levensduur verlengd worden beantwoord.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Biology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 08:29
Last Modified: 15 Feb 2018 08:29
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/15352

Actions (login required)

View Item View Item