Javascript must be enabled for the correct page display

Ecologie van het zeepaardje Hippocampus reidi (Sygnathidae) op het koraalrif van Bonaire (N.A.): habitatgebruik, reproductie en interspecifieke interacties

Dauwe, B. (1993) Ecologie van het zeepaardje Hippocampus reidi (Sygnathidae) op het koraalrif van Bonaire (N.A.): habitatgebruik, reproductie en interspecifieke interacties. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1993_BDauwe.CV.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Zeepaardjes behoren bij de familie van de Sygnathidae, die voornamelijk in zeegrasvelden voorkomt. Enkele soorten worden ook op het koraalrif aangetroffen. In deperiode van augustus tot november 1992 werd een veldonderzoèk naar Hippocampus reidi op het koraalrif van Bonaire uitgevoerd. De nadruk van deze studie lag op mogelijke ecologische adaptaties aan het koraalrif. Onderzocht werd het habitatgebruik, de voortplantingsecologie en de interspecifieke interacties van H.reidi. De populutiedichtheid van H.reidi op het koraalrif blijkt veel geringer te zijn dan in zeegrasvelden. H.reidi vormt monogame paren, waarvan de mannetjes zeer plaatstrouw zijn en de vrouwtjes een grote home range hebben. Als houvast worden vooral gorgonen (Plexaurella grisea), en in mindere mate ook steenkoraal en sponzen, gebruikt. De vrouwtjes gebruiken een breed spectrum aan substraten en de mannetjes zijn sterk op een bepaald substraat gefixeerd. De algemene tendens dat kleinere individuen op geringere dieptes zitten dan hun langere soortgenoten wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een zonering van geschikt substraat op het rif. De reproductiecycli van de paren hebben een lengte van 12 dagen en verlopen niet synchroon ten opzichte van elkaar. De paring vindt op een vast tijdstip op de ochtend van de eerste cyclus-dag plaats, De jongen worden in de donkere periode van het etmaal geboren wanneer het predatierisico op het rif minimaal is. Ze zwemmen direct naar het wateropperviak. Juveniele H.reidi verspreiden zich waarschijnlijk in het pelagiaal, mogelijk geassocieerd aan drijvende substraten. Volwassen zeepaardjes zijn op het rif goed beschermt tegenover predatoren en lopen alleen gevaar als zij korte stukken zwemmen of tijdens de balts opvallende displays vertonen. De meeste aanvallen op adulte H.reidi gaan uit van juffervissen (Pomacentridae: voornamelijk Eupomacentrus planifrons), die hun territoria verdedigen. De aanvallen berokkenen H.reidi geen letsel en mogelijk profiteert H.reidi van het grote voedselaanbod in de algentuinen van de juffervissen.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:47
Last Modified: 15 Feb 2018 07:47
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/9995

Actions (login required)

View Item View Item