Javascript must be enabled for the correct page display

Diabetes mellitus type 2 : een overzicht van niet conventionele farmacologische preventieve behandelingen, chirurgische ingrepen en transplantatie mogelijkheden

Stiekema, B. (2012) Diabetes mellitus type 2 : een overzicht van niet conventionele farmacologische preventieve behandelingen, chirurgische ingrepen en transplantatie mogelijkheden. Bachelor's Thesis, Biology.

[img]
Preview
Text
Bachelor_scriptie_Ben_stiekema.pdf - Published Version

Download (406kB) | Preview
[img] Text
AkkoordBuikema.pdf - Other
Restricted to Repository staff only

Download (53kB)

Abstract

Achtergrond: Diabetes Mellitus type 2 (DM II) is een aandoening die steeds meer voorkomt. Oorspronkelijk werd DM II gezien als een ouderdomsziekte omdat de oudere mensen last van deze aandoening kregen. Tegenwoordig krijgen mensen op steeds lagere leeftijd met deze aandoening te maken. Er zijn zelfs kinderen die aan DM II lijden. Doordat overgewicht een grote risicofactor is en mensen steeds vaker aan overgewicht lijden zijn de verwachtingen zijn dat het aantal mensen dat aan diabetes lijdt in de toekomst zal blijven stijgen. Het grote gezondheidsprobleem met DM II is het feit dat patiënten vaak te maken krijgen met hart- en vaatziekten, de huidige nummer twee doodsoorzaak in Nederland. Het is dus van groot belang de mensen te beschermen tegen DM II en wanneer mensen toch te maken krijgen met DM II om deze mensen te genezen. Behandelingen: Doordat DM II vaak te laat wordt opgemerkt is er vaak al schade aan het lichaam bij diagnostisering. Hierdoor zijn preventieve maatregelen erg belangrijk. Met name in de leefwijze van mensen is er een grote winst te behalen. Wanneer mensen met overgewicht afvallen en gezonder gaan eten dan neemt de kans om DM II te krijgen sterk af. Ook het type voedsel wat geconsumeerd wordt heeft grote invloed op de kans om DM II te ontwikkelen. Zo bevatten sojabonen en het Mediterrane dieet beschermende elementen. Ook is het mogelijk om eiwitten met beschermende eigenschappen, bijvoorbeeld eiwitten ACE remmende eigenschappen, aan voedingsmiddelen of voedingssupplementen toe te voegen om zo mensen preventief te behandelen tegen de ontwikkeling en gevolgen van DM II. Het voordeel hiervan is dat, in tegenstelling tot reguliere medicijnen, er geen bijwerkingen optreden bij deze manier van behandelen. Wanneer een levensstijl modificatie en een alternatief voedingspatroon niet voldoende effect hebben en een individu toch DM II ontwikkeld dan is het mogelijk om naar chirurgische ingrepen te grijpen. Zo is het mogelijk om de energie inname te verkleinen met behulp van een maag band, maag ballon of een maag verkleining. Ook is het mogelijk om de falende organen, met name de pancreas en de nieren, te vervangen. Door de pancreas, of een gedeelte hiervan, te vervangen is een patiënt in staat om weer insuline te produceren en zo de gevolgen van DM II te verkleinen en in sommige gevallen zelfs te genezen. Conclusie: Er zijn grote positieve resultaten te behalen bij de behandeling van DM II wanneer er gekeken wordt naar niet farmacologische manieren. Met name de effecten van een levensstijl modificatie, afvallen en een gezonder voedingspatroon aannemen, kan de kans op DM II en de daaraan gerelateerde hart- en vaat schade sterk doen afnemen. In de nabije toekomst zullen de reguliere medicijnen niet verdwijnen, maar misschien worden de reguliere medicijnen in de toekomst verdrongen door alternatieve methoden, zoals transplantaties en preventieve behandelingen.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Biology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:47
Last Modified: 15 Feb 2018 07:47
URI: http://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10032

Actions (login required)

View Item View Item