Javascript must be enabled for the correct page display

Bodemkartering en bodemvruchtbaarheidsonderzoek van het natuurgebied op het landgoed de Ennemaborg; een uitgangssituatie voor het natuurbeheer

Terpstra, H. and Deursen, M. van (1985) Bodemkartering en bodemvruchtbaarheidsonderzoek van het natuurgebied op het landgoed de Ennemaborg; een uitgangssituatie voor het natuurbeheer. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1985_HTerpstra.CV.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Dit onderzoek is uitgevoerd n.a.v. een vraag van de Stichting Het Groninger Landschap. Deze wilde een uitgangspositie van de bodemvruchtbaarheid van het natuurgebied van de Ennemaborg hebben, bij aanvang van het begrazingsbeheer met o.a. Poolse Koniks. Een korrelatie met de samenstelling van de huidige vegetatie werd mogelijk geacht. Door het onderzoek na jaren te herhalen, kan de invloed van begrazing op de bodemvruchtbaarheid vastgesteld worden. In de periode oktober 1984 tot maart 1985 is een bodemkartering uitgevoerd en zijn een aantal chemische analyses, een mineralisatieproef en een bio-assayproef gedaan. Daarnaast is d.m.v. het regelmatig opnemen van de grondwaterstanden getracht een indruk te krijgen van de waterhuishouding. De bodem blijkt o.a. een hoog percentage organische stof te hebben, zodat veel gebieden moerig tot venig genoemd kunnen worden. De "oude klei" (keileem en potklei) komt in de noordelijk gelegen percelen vaak dicht aan het oppervlak. In de zuidelijke percelen wordt dit binnen de diepte van de boringen niet aangetroffen. De zuidelijke percelen zijn zandiger dan die in het noorden. De chemische bodemvruchtbaarheid bleek in de noordelijk gelegen percelen groter te zijn dan in de zuidelijke. De grondwaterstanden zullen langer gemeten moeten worden om de waterhuishouding te kunnen beoordelen. Bemesting in het verleden, uitspoeling en begrazing zullen het verloop van de bodemvruchtbaarheid in de toekomst bepalen.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10144

Actions (login required)

View Item View Item