Javascript must be enabled for the correct page display

Effecten van C02-verhoging op de gevoeligheid voor zout bij Plantago major ssp major

Marseille, H. (1988) Effecten van C02-verhoging op de gevoeligheid voor zout bij Plantago major ssp major. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1988_HMarseille.CV.pdf - Published Version

Download (374kB) | Preview

Abstract

In dit onderzoek is een aantal experimenten uitgevoerd met als doel de effecten van verhoogd C02-gehalte te bestuderen in relatie met zoutstress. Gewerkt is met Plantago major ssp major, bij 350 of 700 ppm C02 en bij 0, 25, 50 of 75 mM NaCl. verhoging van het C02-gehalte stimuleerde de relatieve groeisnelheid (RGR) ondanks een remming van het relatieve bladoppervlak (LAR), dankzij een forse stijging van de netto productie per eenheid van bladopperviak (NAR). C02-verhoging had geen effect op de wortelademhaling. T.g.v. zout in het voedingsmedium werd de RGR geremd door verlaging van de LAR en de NAR. De wortelademhaling, uitgedrukt per gram versgewicht, werd gestimuleerd door zout. Uitgedrukt per gram drooggewicht echter niet. De reactie van de plant op zout vertoonde bij 50 mM een knikpunt: de wortel werd van 0 tot 50 mM korter, en van 50 tot 75 mM langer, het percentage droge stof in de wortel steeg tot 50 mM en nam daarna af, en de accumulatie van zout in de plant werd boven de 25 of 50 mM enigszins afgeremd. Er was ook sprake van interactie tussen C02 en zout, al was het niet in alle experimenten even sterk. Hierbij werd het C02-effect verkleind door zout. De interactie werd waargenomen aan een aantal groeiparameters, maar trad niet op bij de ademhaling en bij het intern zoutgehalte van de plant.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10148

Actions (login required)

View Item View Item