Javascript must be enabled for the correct page display

De invloed van grote wilde herbivoren op de soortensamenstelling en de vegetatiestructuur van de door Acacia Tortilles gedomineerde savannevegetatie in Oost Afrika

Hofstra, Robert M. W. (1987) De invloed van grote wilde herbivoren op de soortensamenstelling en de vegetatiestructuur van de door Acacia Tortilles gedomineerde savannevegetatie in Oost Afrika. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1987_MHofstra.CV.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Aan de hand van een aantal onderzoeken is gekeken naar de invloed van de grote herbivoren op de vegetatie structuur en de soortensamenstelling van de, door Acacia tortilles gedomineerde Oost-Afrikaanse savannen. Om een beeld van de situatie in Oost-Afrika te krijgen, wordt eerst in het kort iets gezegd over de andere belangrijke factoren die invloed hebben op de vegetatie namelijk bodem, klimaat, vuur. In de scriptie wordt onderscheid gemaakt tussen browsers en grazers. Browsers, beesten die twijgen schors bladeren vruchten en houtige delen eten, hebben grote invloed op de vegetatiestructuur. Het zijn vooral de olifanten en de giraffes die met deze browsers bedoeld worden. De grazers, die grassen en kruiden eten hebben een minder drastische invloed op de vegetatie structuur. Ze verlagen de gras/kruid laag en zorgen voor het ontstaan van "grazing lawns". Wat de soortensamenstelling betreft hebben de grazers meer invloed dan de browsers. Te zien is dat de soorten rijkdom daalt als er lang niet gegraasd wordt. Het lijkt er op dat in Oost-Afrika de grote herbivoren de vegetatie structuur sterk veranderen en dat door deze structurele veranderingen de soortensamenstelling veranderd door veranderende concurrentieposities. In geval van overbegrazing bestaat de mogelijkheid tot boomopslag, dit proces wordt ook wel "Bush enchroachment" genoemd.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10149

Actions (login required)

View Item View Item