Javascript must be enabled for the correct page display

Graslandvegetatie in beheersgebieden : welke natuurwaarden zijn mogelijk in graslandvegetaties bij een rendabele landbouw?

Ex, J. (1987) Graslandvegetatie in beheersgebieden : welke natuurwaarden zijn mogelijk in graslandvegetaties bij een rendabele landbouw? Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1987_JEx.CV.pdf - Published Version

Download (418kB) | Preview

Abstract

Het graslandgebied in Nederland is gedurende deze eeuw sterk veranderd. De soortenrijkdom ging door veranderingen in, en vooral intensivering van de agrarische bedrijfsvoering steeds verder achteruit. Tegenwoordig wordt door extensivering van de landbouw in een deel van het graslandgebied getracht de nog over gebleven soortenrijke vegetaties te redden en nieuwe te ontwikkelen. In deze scriptie wordt gekeken naar de vraag wat voor soort graslandvegetaties te verwachten zijn bij extensivering van het graslandgebruik binnen de mogelijkheden van een rendabele landbouw. Deze vraag wordt beantwoord aan de hand van een verschralingsreeks voor graslanden op natte tot zeer natte plaatsen. Onderscheiden typen hierin zijn: graslanden met Geknikte vossestaart, graslanden met Echte witbol, Dotterbloemhooilanden en Blauwgraslanden. Of een rendabele landbouw op deze typen graslanden mogelijk is wordt bepaald door de productie van het grasland en de kwaliteit van het gewas. Korevaar (1986) stelt dat voor een landbouwbedrijf een graskwaliteit van 900 VEM noodzakelijk is. Met Geknikte vossestaarttype kan aan deze kwaliteitseis gemakkelijk voldoen, het Gestreepte witboltype, het Dotterbloemhooiland en het Blauwgrasland voldoen niet aan deze eis. Uit een overzicht van de beheersbeperkingen aangegaan door boeren in beheersgebieden blijkt dat slechts op zeer kleine schaal afspraken worden gemaakt die het voorkomen van het Dotterverbond of het Blauwgrasland binnen een boerenbedrijf mogelijk maken. Het Gestreepte witboltype lijkt iets beter inpasbaar in de huidige landbouwbedrijfsvoering in beheersgebieden maar zal toch nog niet erg vaak aangetroffen worden. De huidige vorm van veehouderij biedt dus weinig mogelijkheden voor het Gestreepte witboltype, het Dotterbloemhooiland en het Blauwgrasland. Als deze schralere typen grasland behouden of verkregen moeten worden in beheersgebieden, zal een andere landbouwbedrijfsvoering noodzakelijk zijn.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10170

Actions (login required)

View Item View Item