Javascript must be enabled for the correct page display

Oorzaken van gemeten variaties in de Ar-concentratie van luchtmonsters uit Lutjewad en hun potentie als correctie voor de O2-concentratiemetingen.

Berends, C.J. (2012) Oorzaken van gemeten variaties in de Ar-concentratie van luchtmonsters uit Lutjewad en hun potentie als correctie voor de O2-concentratiemetingen. Bachelor's Thesis, Physics.

[img]
Preview
Text
Scriptie_eind.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview
[img] Text
Akkoordneubert.pdf - Other
Restricted to Repository staff only

Download (33kB)

Abstract

Luchtmonsters genomen bij het meetstation te Lutjewad, worden op het CIO in Groningen onderworpen aan een serie metingen. Metingen aan stabiele isotopen worden gedaan met een massaspectrometer. Metingen aan de verhouding Ar/N2 horen, in theorie, geen variaties te laten zien; de verhouding tussen de concentraties van deze twee gassen in de atmosfeer is immers vrijwel constant. Wanneer er toch variaties gemeten worden, zijn deze zeer waarschijnlijk een gevolg van variaties in de monstername- en meetprocedure. Het aanvankelijke doel van dit onderzoek, was te bepalen of deze variaties ook zichtbaar zijn in meetwaarden van andere isotoopverhoudingen, in het bijzonder de verhouding O2/N2. Immers, wanneer dit het geval is kunnen de meetwaarden van Ar/N2 gebruikt worden om die van O2/N2 te corrigeren. Metingen gedaan aan hogedrukcilinders referentiegas lieten inderdaad een duidelijke correlatie over de tijd zien, tussen de meetwaarden van Ar/N2 en O2/N2. Echter, bij metingen aan atmosferische monsters was deze variatie niet meer te zien, vanwege een veel grotere, schijnbaar willekeurige variatie over de tijd. Verschillende mogelijke oorzaken van deze grote variatie zijn onderzocht, waaronder permeatie van gas door de O-ringen van de monsterflessen, invloed van de luchtinlaat op Lutjewad, en de variatie in de temperatuur van de koeler die gebruikt wordt om monsterlucht te drogen. Van deze mogelijke oorzaken is alleen bij de invloed van de temperatuur van de luchtinlaat (afgeleid aan de hand van de gemeten instraling) een vaag verband zichtbaar, althans voor Ar/N2. Voor O2/N2 is dit veel moeilijker te bepalen, omdat de gemeten instraling sterk afhankelijk is van de tijd van de dag, en de tijd van het jaar. Aangezien O2/N2 hier ook sterk mee samenhangt, is het niet meer mogelijk een eenduidig verband tussen de instraling en de gemeten waarde van O2/N2 te bepalen.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Physics
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:48
Last Modified: 15 Feb 2018 07:48
URI: http://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10226

Actions (login required)

View Item View Item