Javascript must be enabled for the correct page display

Enkele mogelijke oorzaken van verschillen in vegetatie tussen de onbeweide en de door jongvee beweide Oosterkwelder, Schiermonnikoog

Dijkstra, M. (1984) Enkele mogelijke oorzaken van verschillen in vegetatie tussen de onbeweide en de door jongvee beweide Oosterkwelder, Schiermonnikoog. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1985_MDijkstra.CV.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Door jaarlijkse opnemen van permanente kwadraten, vijfjaarlijkse vegetatiekarteringen en door een puntkwadraatmeting in de zomer van 1983 bleek dat onder beweiding van jongvee lage kweldersoorten hoger voorkomen ten opzichte van N.A.P. en hun bedekking op de lage kwelder uitbreiden. Een veldproef toonde een grotere mineralisatie van NO3 op de onbeweide kwelder en een grotere NH4-mineralisatie op de beweide kwelder aan. Hierin kan waarschijnlijk geen verklaring liggen voor de uitbreiding van lage kweldersoorten, De dispersie van zaden van vooral hoge kwelder- en duinsoorten lijkt een probleem. Uit het zaadkapitaal blijkt een afwezigheid van zaden van deze soorten op de lage kwelder, terwijl zaden van lage kweldersoorten zowel hoog als laag op de kwelder gevonden worden. Bij een veldproef waarin gekeken werd naar kieming en overleving van lage, midden, hoge kweldersoorten en duinsoorten op de lage, midden, hoge kwelder en duin, werd waargenomen dat: - kieming en overleving van lage en hoge kweldersoorten en duinsoorten mogelijk was op de lage kwelder en duin. - kieming op bet duintje werd bemoeilijkt door de droogte. – kieming en overleving op de lage kwelder beïnvloed werd door een hoog zoutgehalte in het bodemvocht. - kieming en overleving op de onbeweide kwelder sterk beïnvloed werd door de structuur van de vegetatie, waardoor licht een beperkende factor kon worden. Gedeeltelijke lichtbeperking heeft bij lage kweldersoorten een grotere invloed dan bij hoge kwelder- en duinsoorten. Dit bleek eveneens uit een kasproef. De zuurstoftoelevering in de grond, heweid en onbeweid, kon niet vastgesteld worden wegens de inhomogeniteit van de bodem, maar zou nog van belang kunnen zijn.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:49
Last Modified: 15 Feb 2018 07:49
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10273

Actions (login required)

View Item View Item