Javascript must be enabled for the correct page display

Onderzoek naar de relatie gastheer-Rhinanthus serotinus : de invloed van nitraat, ammoniumnitraat, aminozuren en bloedingssap van maïs op de fosfaatopname, het stikstofmetabolisme en de groei van de alleenstaande ratelaar

Kruit, B. (1975) Onderzoek naar de relatie gastheer-Rhinanthus serotinus : de invloed van nitraat, ammoniumnitraat, aminozuren en bloedingssap van maïs op de fosfaatopname, het stikstofmetabolisme en de groei van de alleenstaande ratelaar. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1975_BKruit.CV.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het fosfaat- en stikstofgehalte in de spruit na hechting toeneemt en dat op bloedingssap van gerst ratelaars gekweekt kunnen worden, die vlak voor de bloei even goed ontwikkeld zijn als gehechte exemplaren in hetzelfde groeistadium. Het is nu de vraag of fosfaat en stikstof de groei van een alleenstaande ratelaar in dezelfde mate kunnen stimuleren als bloedingssap. Aminozuren en ammoniumnitroat hebben, afgezien van 4n N-NH4NO3, geen gunstige invloed op de fosfaat- en stikstofopname en evenmin op de groei. De fosfaat- en nitraatopname en de groei zijn op 2n NO3 optimaal, terwijl met bloedingssap dezelfde fosfaatopname, een hogere nitraatopname en een iets betere groei bereikt kan worden. Het aminozuurgehalte in de blaadjes en het eiwitgehalte in de wortels is veel hoger op ammoniumnitraat dan op bloedingssap. Afgezien van het hogere eiwitgehalte in de blaadjes op bloedingssap, zijn de gehaltes op aminozuren even hoog als op bloedingssap. Uit de aminozuuroplossingen zijn wel en uit bloedingssap geen aminozuren opgenomen. Het eiwitgehalte in blaadjes en wortels op nitraat is lager dan op bloedingssap. Misschien kan het verschil in eiwitgehalte een verklaring zijn van de betere groei op bloedingssap. Nitraat en fosfaat hebben wel een groeistimulerende invloed, maar alleen deze factoren kunnen niet dezelfde groeistimulans als bloedingssap geven.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:50
Last Modified: 15 Feb 2018 07:50
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10507

Actions (login required)

View Item View Item