Javascript must be enabled for the correct page display

Solanim tuberosum: isolatie van tryptofaan-ana1ogen resistente cellijnen en de mogelijkheden van I g sedimentatie en elektrische fusie van protoplasten

Visser, Richard (1983) Solanim tuberosum: isolatie van tryptofaan-ana1ogen resistente cellijnen en de mogelijkheden van I g sedimentatie en elektrische fusie van protoplasten. Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1983_RVisser.CV.pdf - Published Version

Download (2MB) | Preview

Abstract

Na een mutagene behandeling met ENU van wildtype Solanum tuberosum H2 578 suspensiecellen, konden resistente calli geïsoleerd worden op 20, 40 en 80 µM 5-MT. Het gebruik van lage concentraties ENU gaf een twaalfvoudige toename van het aantal resistente calli; in totaal konden 91 resistente calli geïsoleerd worden. Nadere karacterisatie van een drietal resistente cellijnen met behulp van dunne-laag-chromatografie toonde aan dat twee van de drie resistente cellijnen duidelijk meer vrij tryptofaan bevatten dan het wildtype. Verder bleek ongeveer 30% van de onderzochte resistente cellijnen auxine-autotroof te zijn. Protoplasten van Solanum tuberosum zijn goed op grootte te scheiden met 1 g sedimentatie, hoe groter de diameter van de protoplast hoe verder deze zich in de gradiënt bevond. Er bleek een duidelijk verband aanwezig tussen sedimentatiesnelheid en volume van de protoplast, weergegeven met de formule log V = k + 3/2 log S. Scheiding op grond van het aantal kernen was alleen mogelijk bij protoplasten met één of meer dan twee kernen. Er zijn aanwijzingen verkregen dat S. tuberosum protoplasten op DNA-gehalte te scheiden zijn. Elektrisch geïnduceerde fusie met Solanum tuberosum en Pisum sativum protoplasten is mogelijk. Voor het verzamelen van protoplasten in parelketens aan de elektrode was voor beide soorten protoplasten 3 tot 8 V wisselspanning nodig (330 kHz). Fusie werd geïnduceerd bij S. tuberosum protoplasten door een elektrische puls ( 15 µsec) van 300 V/cm en bij P. sativum door een puls (15 µsec) van 350 V/cm.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:50
Last Modified: 15 Feb 2018 07:50
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10567

Actions (login required)

View Item View Item