Javascript must be enabled for the correct page display

Invloed van inbedding in Ca-alginaat op de cytokinese- en karyokinese-frequentie van protoplasten van Nicotiana tabacum en Solanum tuberosus (cv. Astarte)

Nales, E. (1991) Invloed van inbedding in Ca-alginaat op de cytokinese- en karyokinese-frequentie van protoplasten van Nicotiana tabacum en Solanum tuberosus (cv. Astarte). Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1991_ENales.CV.pdf - Published Version

Download (689kB) | Preview

Abstract

Er werd gekeken naar de groei van protoplasten van Nicotiana tabacum en Solanum tuberosum (cv. Astarte). In het begin van de cultuur van deze protoplasten konden diverse chromosomale afwijkingen ontstaan, die samengevat werden onder het begrip somaclonale variatie. Eén van deze afwijkingen was de vorming van meerkernige protoplasten. Uit onderzoek was gebleken, dat als protoplasten werden ingebed in alginaat de celdeling verbeterde. Nu werd er gekeken of deze verbeterde celdeling ook gevolgen had op het ontstaan van meerkernige protoplasten. Hierbij werden protoplasten ingebed in 1% of 1,4% alginaat, daarna werden de cel- en kerndeling gevolgd met calcofluor white en Giemsa-kleuring. De protoplasten van dag nul tot dag vijf werden verzameld en gekleurd. Uit tellingen bleek, dat er met calcofluor white geen grote verschillen in celdeling tussen protoplasten in alginaat en in suspensie te zien waren. Na tellen van de met Giemsa gekleurde protoplasten bleek, dat er zowel verschillen waren in de celdeling als in het ontstaan van meerkernige protoplasten. Het bleek, dat bij protoplasten van tabak in suspensie de celdeling het beste verliep. Ook werden hier de minste meerkernige protoplasten waargenomen. Bij Astarte werd het hoogste percentage celdeling waargenomen in 1% alginaat, maar ook in 1,4% alginaat delen de protoplasten beter, dan als ze niet werden ingebed in alginaat. Het laagste percentage acytokinese werd bij Astarte gevonden in protoplasten die waren ingebed in 1,4% alginaat.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:50
Last Modified: 15 Feb 2018 07:50
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10573

Actions (login required)

View Item View Item