Javascript must be enabled for the correct page display

Interspecifieke konkurrentie als mogelijke verklaring voor aantalsfluktuaties van twee grondelsoorten in de Grevelingen (Pomatoschistus minutus en P. microps)

Glazenburg, A.K. (1982) Interspecifieke konkurrentie als mogelijke verklaring voor aantalsfluktuaties van twee grondelsoorten in de Grevelingen (Pomatoschistus minutus en P. microps). Master's Thesis / Essay, Biology.

[img]
Preview
Text
Biol_Ma_1982_AGlazenburg.CV.pdf - Published Version

Download (424kB) | Preview

Abstract

Aantalsfluctuaties, waarbij in het Grevelingenmeer afwisselend Pomatoschistus minutus of P. microps domineerde, gaven aanleiding om interspecifieke concurrentie te veronderstellen. De overlap van de verspreidingsgebieden van beide soorten is in het stagnante Grevelingenmeer groter dan in een getijdengebied. Hun dichtheden zijn relatief hoog. Door middel van maaginhoud-analyses is de voedselsamenstelling van beide grondelsoorten onderzocht in de maanden september, oktober en november 1980. In het gebied waar het dikkopje en de brakwatergrondel naast elkaar voorkomen zijn de voedselsamenstellingen vrijwel aan elkaar gelijk. De meest voorkomende prooidieren zijn achtereenvolgens: copepoden, Praunus flexuosus, Gammarus locusta en Idotea chelipes. Kleine vissen eten hoofdzakelijk copepoden. Met toenemende grootte wordt geleidelijk overgeschakeld op de grotere crustaceeën. Deze grotere crustaceeën worden vooral veel gegeten in het slibrijke en met zeegras en wieren begroeide oostelijk deel van het Grevelingenmeer. Het totale voedselspectrum van een dikkopje is zeer breed. Tenslotte is een schatting gemaakt van de predatie door beide soorten op de epibenthische fauna. Er zijn aanwijzingen gevonden voor intraspecifieke concurrentie bij P. minutus. Maar hoewel interspecifieke concurrentie mogelijk kan worden geacht, zijn er onvoldoende aanwijzingen om de aantalsfluctuaties zoals die bij beide grondelsoorten voorkomen met interspecifieke concurrentie te kunnen verklaren.

Item Type: Thesis (Master's Thesis / Essay)
Degree programme: Biology
Thesis type: Master's Thesis / Essay
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:51
Last Modified: 15 Feb 2018 07:51
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/10659

Actions (login required)

View Item View Item