Javascript must be enabled for the correct page display

De gevolgen van het smeltende zee-ijs op de primaire productie in de arctische oceaan en de implicaties voor het ecosysteem

Zwart, B. (2013) De gevolgen van het smeltende zee-ijs op de primaire productie in de arctische oceaan en de implicaties voor het ecosysteem. Bachelor's Thesis, Biology.

[img]
Preview
Text
MarBiol_Bc_2013_BartZwart.pdf - Published Version

Download (4MB) | Preview
[img] Text
AkkoordBuma.pdf - Other
Restricted to Repository staff only

Download (46kB)

Abstract

Er is een duidelijke trend in de afname van zee-ijs in het arctische gebied. Het zee-ijs is met maar liefst met 11,2% per decennium afgenomen sinds 1979, resulterend in de laagst gemeten ijsbedekking van 4.3 miljoen km2 in de zomer van 2007. De opwarming van het arctische gebied, de migratie van zee-ijs uit het arctische gebied en het albedo effect zijn samen met de toename van warm water uit de omliggende wateren de voornaamste redenen van de afname in dikte en oppervlakte van het zee-ijs. Deze verandering in zee-ijs bedekking heeft positieve gevolgen voor de primaire productie in het gebied. Zo is door de toename van open water en de verlenging van het seizoen de productie in 2007 met bijna 23% toegenomen in vergelijking met de gemiddelde productie van de jaren 1998-2002. Deze toename zou in praktijk nog wel hoger kunnen uitvallen, mede door de recente ontdekking dat fytoplankton in sommige gevallen ook onder het dunner wordende ijs kan bloeien. Deze toename in productie en afname van zee-ijs lijken niet direct een ingrijpende invloed op het ecosysteem tot gevolg te hebben. Er lijkt wel een trend te ontstaan waardoor het ecosysteem steeds meer kantelt van het huidige onder-ijs algen/benthische systeem naar een meer pelagisch fytoplankton/zoöplankton systeem. Een andere bevinding is dat de arctische oceaan steeds meer CO2 uit de lucht op lijkt te nemen, doordat het onderverzadigde relatief zoete water steeds meer en langer in contact staat met de open lucht, wat een lichte negatieve feedback op de klimaatsverandering lijkt te hebben.

Item Type: Thesis (Bachelor's Thesis)
Degree programme: Biology
Thesis type: Bachelor's Thesis
Language: Dutch
Date Deposited: 15 Feb 2018 07:53
Last Modified: 15 Feb 2018 07:53
URI: http://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/11084

Actions (login required)

View Item View Item