Javascript must be enabled for the correct page display

Wat werkt in de Friese Preventieaanpak? Wat werkt bij een leefstijlinterventie voor mensen met een lage sociaaleconomische status.

Bodha, Bhaarti (2020) Wat werkt in de Friese Preventieaanpak? Wat werkt bij een leefstijlinterventie voor mensen met een lage sociaaleconomische status. Master's Internship Report, Biomedical Sciences.

[img]
Preview
Text
mBMS_2020_BodhaBKA.pdf

Download (4MB) | Preview
[img] Text
toestemming.pdf
Restricted to Registered users only

Download (98kB)

Abstract

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGVs) zijn een belangrijke punt van aandacht. Mensen met een laag sociaaleconomische status (lage SES) over het algemeen korter en daarvan vaker in minder goede gezondheid dan mensen met een hoge SES. Daarnaast hebben mensen met een lage SES een hoger risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Om SEGVs terug te dringen, is het nodig om aanpakken of (preventieve) interventies aan te bieden of te ontwikkelen. Echter is het niet altijd duidelijk wat de effecten van deze beleidsmaatregelen zijn. Het terugdringen van SEGVs staat hoog op de agenda. Dit wordt onderstreept door het Nationaal Preventieakkoord (NPA), gesloten in 2018, en door de ontwikkeling van de Friese Preventieaanpak (FPA) als regionaal antwoord op het NPA. De FPA heeft als ambitie een goede gezondheid en welzijn en gelijke kansen voor iedereen. In de FPA wordt speciaal aandacht gevraagd voor mensen met een laag sociaaleconomische status (lage SES). Dit is nodig, omdat er ook binnen Fryslân SEGVs bestaan. In Fryslân sporten mensen met een lage SES minder etc. Het is dus nodig om binnen Fryslân SEGVs aan te pakken met behulp van (preventieve) interventies. Echter blijkt dat het niet altijd duidelijk is wat werkt om de doelgroep te bereiken en wat er nodig is om een interventie te laten slagen. Hieruit kwam de vraag ‘wat werkt in de Friese preventieaanpak’, die gespecifieerd werd naar ‘wat werkt in de Friese Preventieaanpak ter leefstijlbevordering voor mensen me

Item Type: Thesis (Master's Internship Report)
Supervisor name: Ree, C.M. and Boer, S.F. de
Degree programme: Biomedical Sciences
Thesis type: Master's Internship Report
Language: Dutch
Date Deposited: 06 Jul 2020 09:41
Last Modified: 06 Jul 2020 09:41
URI: https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/22423

Actions (login required)

View Item View Item