Wiegmans, B.D. (2014) Essay: Insuline, glucose en energie. Bachelor's Thesis, Biology.
|
Text
Biol_BMS_2014_BDWiegmans.pdf - Published Version Download (250kB) | Preview |
|
Text
toestemming.prn - Other Restricted to Backend only Download (154kB) |
Abstract
Het verschijnsel diabetische hyperfagie suggereert een rol voor insuline in de regulatie van voedselinname in het centraal zenuwstelsel die hier verder wordt uitgewerkt. Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt door de pancreas en dat essentieel is voor het constant houden van de concentratie glucose in het bloed. Er zijn goede redenen om te geloven dat homeostatische regulering van glucose-beschikbaarheid de fysiologische basis is van de korte-termijn regulatie van voedselinname. Daarmee wordt bedoeld de dagelijkse voedselinname van maaltijd tot maaltijd. Een belangrijke reden is dat de reserves van glucose in het lichaam zeer beperkt zijn en dat het lichaam dus voor de beschikbaarheid van glucose afhankelijk is van regelmatige maaltijden. De beschikbaarheid van glucose wordt aangegeven door de gelijktijdige aanwezigheid van insuline, dat de expressie van glucose-transporters in het lichaam induceert. Insuline wordt specifiek in het centraal zenuwstelsel getransporteerd vanuit het bloed en neuronen hebben specifieke receptoren voor insuline. De insuline-gevoelige neuronen die betrokken zijn bij voedselinname-regulatie zijn gelokaliseerd in de ventromediale hypothalamus. Deze neuronen worden geactiveerd door glucose en insuline-signalering zorgt voor expressie van glucose-transporters. Dit in tegenstelling tot de rest van het centraal zenuwstelsel, dat ook zonder invloed van insuline glucose-transporters tot expressie brengt. De toename van intracellulaire glucose-concentratie als gevolg van insuline zorgt voor een toegenomen activiteit in de glucose-gevoelige neuronen waarmee deze neuronen de signalen van glucose en insuline integreren tot een signaal van glucose-gevoeligheid. De effecten van dit signaal zijn de activatie van het sympathisch zenuwstelsel, remming van glucose-productie in de lever en afname van voedselinname door de activatie van POMC-bevattende neuronen en remming van NPY-bevattende neuronen. Er bestaan ook neuronen die geactiveerd worden door een lage concentratie glucose, maar er is nog weinig bekend hoe die werken.
Item Type: | Thesis (Bachelor's Thesis) |
---|---|
Degree programme: | Biology |
Thesis type: | Bachelor's Thesis |
Language: | Dutch |
Date Deposited: | 15 Feb 2018 07:57 |
Last Modified: | 15 Feb 2018 07:57 |
URI: | https://fse.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/11805 |
Actions (login required)
View Item |